neděle 7. května 2017

Bokashi



nejdříve trochu teorie
Směs mikroorganiznů na zpracování kuchyňských a zahradních odpadů
obsahuje jednak bakterii Rhodopseudomonas palustris - podle informací ze švédských stránek o Bokashi je to bakterie, která je zajímavá tím, že dokáže metabolizovat na vzduchu i v anaerobním prostředí. Mimo jiné spotřebovává CO2 a dusík a zabudovává je do biomasy. (Tato bakterie je i žížalím trusu, takže bude zřejmě přítomná i v hnojivu z vermikompostéru.)
V návodu na sáčku Bokashi uvádějí, že obsahují ještě bakterie mléčného kvašení a kvasinky. Kyblík má vzuchotěsné víko, tak dochází k mléčnému kvašení odpadu, vzniká prostředí nepříznivé pro 
patogenní mikroorganizmy jako je salmonela nebo E.Coli a tak se dají zpracovávat i zbytky jídla.

Užitečnost takového způsobu zpracování odpadů je tedy ve výrazně menším množství produkovaného CO2, lepší schopnost půdy zadržovat vodu, potlačením patogenů mají být zdravější rostliny, větší množství žížal (pro půdu jsou velmi důležité) a také rychlejší a lepší využitelnost, než při klasickém kompostování

a teď trochu praxe

začátek sezóny:

Produkt kvašení je silně kyselý a to by se mělo srovnat během zhruba 2 týdnů v půdě.
Koncem zimy jsem zkvašený odpad zakopávala ve skleníku a nahoru hned sela ředkvičky a sázela sazenice kedluben a salátu - kyselost jim nijak neublížila, zřejmě než došlo k zakořenění, byl kompost už zneutralizovaný. Venku je Bokashi kompost pod pórkem a postupně přidávám vedle sazenic s cuketama. Tekutinu, která se vypouští pomocí kohoutu dole ted zkouším přidávat k rododendronům a borůvkám. Výsledek se pochopitelně ukáže až časem.
Dám pak vědět.
Ještě bych asi měla uvést, není třeba mít originální kyblíky s kohoutem. U nás jsou nabízeny předražené za 6000, což mi přijde úchylný. Ve Slovinsku vyjdou 2ks zn.ORGANKO na 53 Euro
u nás se tato značka prodává 2ks za zhruba 2000Kč. Bokashi náplň prodávají nejlevněji v Mountfieldu.
Taky zkouším očkovat další náplně vytékající tekutinou.
Na zahradě mám obyčejný kyblík s víkem a jsou dvě možnosti, buďto se do dna udělá dírka, aby mohla odtékat tekutina, nebo se přidávají suché odpady - suché pečivo, papír apod.
Pokud by byl obsah příliš mokrý mohl by zapáchat. Jinak je cítit tak zvláštně kysele. 




Žádné komentáře :

Okomentovat